SUŠI

 

História suši siaha do 4. storočia pred Kristom, za miesto pôvodu sa považuje juhovýchodná Ázia. Ako konzervované jedlo, osolená ryba fermentovaná s ryžou, bolo dôležitým zdrojom proteínov. Pripravovali ho úplne jednoducho. Očistené surové ryby uložili do ryže a tá ich prirodzenou fermentáciou konzervovala.

Neskôr sa pochúťka rozšírila do Číny a okolo 8. storočia nášho letopočtu prenikla do Japonska. Japonci uprednostňovali konzumovanie rýb spolu s ryžou ale tak, že ryby boli sčasti stále surové a ryža nestratila chuť. Neskôr sa z toho stala tradícia a druh kuchyne, nie spôsob, ako konzervovať jedlo. Japonci vymysleli aj tzv. haya-sushi, spôsob ako jesť ryby a ryžu, a práve tento spôsob je jedinečný pre japonskú kultúru. Ryžu už nepoužívali len na fermentáciu, ale miešali ju s octom, kombinovali s rybami, so zeleninou a s rôznymi typmi sušených jedál. Dodnes sa v každej oblasti Japonska pripravujú rôzne druhy suši odlišne a rôzna jej aj jeho chuť. To všetko sa odovzdáva z generácie na generáciu.

 

Na začiatku 19. storočia sa stravovanie v Tokiu sústredilo do mobilných stánkov, a tam vzniklo nigiri-sushi spočiatku nazývané edomae-sushi (Edomae – záliv Tokia, odkiaľ sa dovážali čerstvé ryby a jedlé morské riasy na výrobu nigiri). Stalo sa veľmi populárnym vďaka šéfkuchárovi menom Yohei Hanya.

 

Dnes poznáme niekoľko druhov suši. Treba si však zapamätať, že podstatou tohto jedla nie je surová ryba, ale ryža zmiešaná s ryžovým octom, surová ryba sa nazýva sašimi. Suši sa môže pripravovať s rôznymi ingredienciami, napr. so zeleninou, varenými morskými plodmi a pod.

Nigiri-sushi sú ručne stlačené kôpky ryže s pridaním wasabi a kúskom použitej ingrediencie navrchu. Obľubené nigiri-sushi sú maguro (tuniak), toro (tučné mäso tuniaka), hamachi (yellowtail), ebi (krevety).

Maki-sushi sú zase rolky obalené v nori morskej tráve, ako napr. tekkamaki (tuniaková rolka), kappamaki (uhorková rolka) atď. Niekedy im tiež hovoria norimaki.

Inari-sushi sú opražené tofu guľky plnené suši ryžou.

Chirashi-sushi sa podáva na tanieri/miske s rôznymi ingredienciami na ryži.

.

Dôležité sú aj prísady ako sójová omáčka a wasabi. Používajú sa ako dip na namáčanie, podobne aj nakladaný zázvor. Najlepší nápoj k suši je zelený čaj.

 

TEPANYAKI

 

Tepanyaki je druh japonskej kuchyne, v ktorej sa na prípravu jedla používa veľký plech. Slovo tepanzaki sa skladá z dvoch slov - tepan, čo znamená železný tanier, a yaki, čiže grilovaný alebo opražený. Týmto štýlom sa pripravujú rôzne druhy mäsa, krevety, okomiyaki (morské plody), yakisoba (rezance) a monjayaki.

 

Priekopníkmi tepanyaki je japonská sieť reštaurácií Misono, predstavila tento typ kuchyne v roku 1945. Časom ale zistili, že tepanyaki je viac populárne medzi cudzincami a turistami ako medzi domácimi. Cudzinci si totiž popri jedení užívali aj kumšt, ktorý predvádzali šéfkuchári pri tepane. Obľubeným trikom bola a je horiaca cibuľa, takzvaná cibuľová sopka.

 

V Amerike sa začala zelenina upravená na tepane, úprava známa pod názvom hibiki, podávať k steakom a rôznym mäsám. Tepanyaki preslávila najmä sieť reštaurácií Benihana; prvú pobočku otvorili v New Yorku v roku 1964. Jej šéfkuchári stále vymýšľali nové kúsky, žonglovali s kuchynskými pomôckami, hádzali krevety z grilu do vrecka, chytali vajcia do čiapky...

 

Tip pre vás

Ak by ste chceli zažiť takúto kuchársku šou a ochutnať výborné suši či sake, odporúčame bratislavskú pobočku legendárnej reštaurácie Benihana na Hlbokej ceste 7. Rezervovať si tepanyaki gril pre vás a pre vašich priateľov môžete na telefónnom čísle 02 32186240.

Prajeme dobrú chuť a skvelý zážitok.